.
Me olemme Trix Games ja kehitämme tanssipeliä. Tämä on kehitysblogimme, johon kirjoitamme kuulumisia pelin kehityksestä.

torstai 4. maaliskuuta 2010

FitPro -alustan testi

Suomen tanssipeliyhteisön yksi kauan odottamista päivistä on pian täällä! Ei, kyse ei suinkaan ole vielä Trix Gamesin pelin julkaisusta. Vuosi sitten tanssipelien asema Suomessa heikkeni Ubergamesin lopetettua verkkokauppatoimintansa johtaen tanssipelituotteiden saatavuuden merkittävään laskuun. Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, sillä hyvin pian ovensa aukaisee Trixin oma verkkokauppa!

Itse kaupan esittely on luvassa myöhemmin tällä viikolla, mutta tässä viestissä perehdymme uuteen FitPro-alustaan, joka tulee aluksi olemaan päätuotteemme aktiiviharrastajille.Ensikatsaus


FitPro-alustan testikappaletta tilatessamme odotimme saavamme parannellun version TX-sarjan alustasta. Käytännössä tämän saimmekin, joskin yllätyimme siitä kuinka paljon parempi alusta onkin kyseessä. Vaikka alustassa on paljon yhtäläisyyksiä TX-sarjalaisiin, syntyy ratkaiseva ero pienistä parannuksista.

Ulkonäöllisesti alusta on varsin siisti. Perinteinen metallipinta tuo hyvää ulkonäköä ja ainoastaan nuolipainikkeet ovat muovia. Muovimateriaali on sama kuin Cobalt Fluxissa (lexan-polykarbonaatti), mutta paksuudeltaan levyt ovat hieman ohuempia. Levyjen hajoaminen ei ole todennäköistä, mutta pitemmän testauksen puutteessa on vielä mahdoton mennä tästä takuuseen. Alustan rungon materiaali on puuta sieltä kevyemmästä päästä, joten alustan paino on pienempi kuin esimerkiksi Cobalt Fluxilla, mutta silti selkeästi Impact Arcaden muovikeveyttä suurempi. Materiaalista johtuen alustassa voi esiintyä taipumista, jos sillä pelaa epätasaisella alustalla, joten suositus on varmistaa mahdollisimman tasainen pelialusta. Alustan pohjassa on ohut, pehmeä ja hieman luistoa estävä pinta. Käytännössä alla kannattaa kuitenkin pitää liukuestettä tai ohutta mattoa liikettä estämässä. Kaapelin liitin on alustan edessä keskellä ja control box on sama kuin kaikissa muissakin alustoissa. Yllättävänä hienoutena FitPro:ssa on edessä kätevät kahvat, joista alustaa on mukava liikutella.Pelaaminen


Alustavissa pelitesteissä alustalla päästiin helpoissa kappaleissa hyviin tarkkuussuorituksiin ja myöhemmissä testeissä kotiviritellyn tangon kanssa (testikappaleemme on tangoton malli) myös vaikeammissa kappaleissa tulokset olivat mainioita. Alustan tuntuma on TX:istä tuttu "pehmeä", eli mitään arcadekopiota on turha odottaa, mutta odotuksien vastaisesti tämä "pehmeä" tuntuma ei haitannut tuloksen tekemistä. Toistaiseksi arcaden tuntumaa lähimmäksi päässeet kotialustat ovat olleet BlueShark ja Impact Arcade, mutta FitPro osoittaa ettei alustan tarvitse olla arcadea jäljittelevä ollakseen hyvä. Selkein ero tuloksissa tällä pehmeällä tuntumalla on se, että liian kevyt painallus johtaa esimerkiksi way offiin tai greatiin missin sijasta, jolloin pelaajan on vaikeampi havaita omat virheensä ja helpompi syyttää alustaa.

Kotialustoilla usein ongelmaksi saattaa muodostua käsipainallusten tekeminen ja "brackettaaminen". Yllättäen sekä kädellä painaminen että brackettaaminen tuottavat kumpikin loistavan lopputuloksen, eli näiden painallusten ottamisessa ei tule ongelmia. Alustan nuolten välinen alue eli "bracket" on myös usein hankala alue paljain jaloin tai sukilla pelaavien kannalta. Kuten kovien alustojen kanssa yleensäkin, paljailla jaloilla pelaamista ei voi suositella FitPro:lla. Sukilla pelatessa ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan lainkaan ongelmia, eli hajonneita sukkia ei tällä alustalla pitäisi syntyä samaan tahtiin kuin esimerkiksi Cobalteilla. Edes kenkiin tottuneet testaajat eivät valittaneet ruuvien tai muidenkaan osien sattuvan sukilla pelattaessa. Myös kengillä pelaaminen onnistuu alustalla ilman ihmeellisiä ongelmia.

Huolto


Huollon kannalta FitPro on helppo alusta. Jokainen nuolipaneeli on nurkista kiinni ruuveilla, eli yhteensä neljä ruuvia per nappi. Jokaisen paneelin saa auki ilman toisiin paneeleihin koskemista. Ruuvien avaamisen jälkeen nurkkapalat ja muovilevyn saa helposti nostettua irti ja koko napin sisusta on selkeästi esillä. Muovilevyssä on alapinnalla metallipinta, joka alaspäin painuessaan yhdistyy alustassa kiinni olevaan metallilevyyn, jolloin kosketus rekisteröityy. Alemman metallilevyn rakenteesta johtuen ylempään osaan ei ole tarvinnut piuhoja, joten avatessa ei tarvitse olla huolissaan piuhojen katkomisesta. Piuhoista ovat esillä vain päät, jotka ovat kiinni alustan metallilevyssä. Muuten piuhat on vedetty turvassa puurakenteen sisällä. Koska alusta koostuu yksinkertaisista osista, ei mahdollisia vikoja ole useita. Käytännössä vikoja voi lähinnä esiintyä piuhojen liitoskohdissa, jolloin korjaaminen on helppo operaatio. Myös sisälle kertynyt lika on helppo poistaa avaamalla paneelit ja vaikka imuroimalla sisustan.Loppusanat


Tangollinen versio ei tosiaan ole vielä ollut meillä testattavana, mutta tietojemme mukaan kyseessä on toistaiseksi paras kotialustasta löytyvä tanko. Kiinnitystapa on BlueSharkista tuttu jämäkkä pultti pohjasta läpi ja tangon paksuus sekä kestävyys ovat paremmat kuin muiden kotialustojen tankojen. Veikkauksemme on alustavien tietojen ja kuvien perusteella että tanko tarjoaa sopivan korvikkeen arcaden tangolle, mutta tästä lisää tietoa kunhan saamme testikappaleen.

Yhteenvetona alusta on tällä hetkellä hinta-laatu -suhteeltaan parasta saatavilla olevaa antia. 20 euroa kalliimmalla hinnalla TX-sarjalaisiin nähden saa pelattavuudeltaan paremman alustan, joka on lisäksi todennäköisesti pitemmän päälle kestävämpi. Kalliimmat alustat, kuten Cobalt Flux tai Impact Arcade, voivat harrastajan mieltymyksistä riippuen olla pelillisesti hieman sopivampia, mutta hintakin on tällöin huomattavasti suurempi. Suurimmalle osalle harrastajista FitPro on varmasti tällä hetkellä kannattavin hankinta.

11 kommenttia:

 1. hyvä arvostelu, mun lempi rotu on terrain ja mariini on niiden paras yksikkö.

  VastaaPoista
 2. Saanen kysyä, mikä control box tällaisen mukana tulee?

  VastaaPoista
 3. Mukana tulee perinteinen 3in1 control box, joka käy siis USB-porttiin, PlayStation2:een ja aluperäiseen Xboxiin. Lisäänpä tuon tiedon vielä webbikaupan tuotekuvaukseen.

  VastaaPoista
 4. :D nyt tuli säästämisen aihetta,
  onko tanko samallainen kuin Blueshark Padissä?

  VastaaPoista
 5. Tangon kiinnitys toimii samalla lailla kuin BlueSharkissa, eli tanko menee koko alustan läpi ja toiselta puolelta tulee pultti. Kiinnitys on siis tukeva, eikä tosiaankaan hajoa niin kuin TX:issä. Lisäksi tanko on paksumpi kuin muissa kotialustoissa.

  VastaaPoista
 6. Millä tavalla nuolien grafiikka on toteutettu? Eniten kiinnostaisi kuvan vaihtaminen tummempaan versioon.

  VastaaPoista
 7. Kuva on osa tuota muovilevyä, eli joutuu itse teettämään uudet muovilevyt jos haluaa omat kuvat. Ei sekään tietysti mikään paha homma ole kun sopivalta firmalta kyselee.

  VastaaPoista
 8. Voiko arcade-mallista irroittaa tangon helposti ja ilman että alustan pelattavuus kärsii ilman tankoa? Jos haluaa pääosin pelata nobarina mutta ostaessa alustan haluaisi että tanko olisi olemassa, jos joskus sitäkin haluaisi käyttää. Alustan säilytys olisi helpompaa tanko irroitettuna.

  VastaaPoista
 9. Kyllä, alustaa voi hyvin käyttää ilman tankoa, eikä se vaikuta alustan toimivuuteen mitenkään.

  VastaaPoista
 10. Tänne vois laitta lisää tanssilattioiden ja -mattojen esittelya. Ite en tiiä kumpi on parempi, kannattaako aloittelijan heti ostaa kallista lattiaa ja mitkä on huonoimmat puolet tanssimatoissa

  VastaaPoista
 11. Olemme työstämässä sivuillemme ostajan opasta, jossa käydään läpi eri vaihtoehdot eri tilanteisiin. Aikataulua en osaa luvata, mutta toivon mukaan opas valmistuu piakkoin.

  VastaaPoista